FOTORESTAURATIE ATELIER V.O.F.

 

Overzicht Worksops

Het Fotorestauratie Atelier V.O.F. is betrokken bij het SBMK Project Fotografie (Collectiekennis 2.0). 

https://www.sbmk.nl/nl/projecten/projectcollectiekennis-fotografie

Binnen dit project worden er tussen mei 2021 en juni 2023, dertien workshops gehouden in het herkennen van moderne fotoprocédés. Wil je meer weten over moderne procédés schrijf je dan in: https://www.sbmk.nl/nl/projecten/fotopraktijkdagen

De 3 workshop dagen worden op het Fotorrestauratie Atelier V.O.F. gehouden en worden gevolgd door 7 dagen praktijk in een van de 13 museumdepots.

Als ondersteuning van de workshops wordt een digitale tool gemaakt en is een 'sample set' van ca. 45 fotopapieren en procédés samengesteld. De papieren hebben allemaal (behalve 2) dezelfde afbeelding (zie foto rechts) om het vergelijken van papieren te eenvoudigen. Enkele exemplaren zijn nog te koop. www.sbmk.nl/nl/projecten/projectcollectiekennis-fotografie


IEDEREEN IS WELKOM!


Algemeen 

Algemeen

Het FRA organiseert op aanvraag regelmatig workshops op het atelier in Amsterdam en bij aanvraag op lokatie. De cursussen bieden een combinatie van theorie en praktijk. Korting is mogelijk bij inschrijving van meerdere cursussen. Hieronder een overzicht van mogelijke cursussen. Preventieve Conservering van fotocollecties 

Preventieve Conservering van fotocollecties Tijd:      3 dagen
Docent:  Clara von Waldthausen
Kosten:   595,00 euro exclusief btw

Lunch en de reader zijn in de kosten inbegrepen. Deze driedaagse cursus behandelt het behoud en beheer van fotocollecties. De workshop begint met een vogelvlucht overzicht van wat fotografie is en gaat daarna in op de schade aan collecties, het bergen van foto's en het tentoonstellen daarvan.

Deelnemers kunnen na afloop van de cursus besluiten nemen rondom het behoud en beheer van hun collectie, de factoren rondom het tentoonstellen en uitlenen van foto's en weten waarom en voor welke onderdelen van de collectie opslag in koude depots aanbevolen wordt.Preventieve Conservering Moderne Fotocollecties

Tijd:       Een dag
Docent:  Clara von Waldthausen
Kosten:   250,00 euro exclusief btw

Tijdens deze dag wordt de problematiek rondom moderne foto's besproken. Onderwerpen die aan bod zullen komen zijn o.a. materiaal en techniek van de meest voorkomende procédés (inclusief afwerktechnieken zoals montage, plexificeren, en lamineren), de kwetsbaarheid van deze moderne technieken, het hanteren van grote formaten en het transport.

Digitale fotodocumentatie voor restauratoren  

Digitale fotodocumentatie voor restauratoren  Tijd:       4 dagen
Docent: Hans Meesters 
Kosten: 595,00 euro excl. btw
Doelgroep: Restauratoren 

Niveau: Deze cursus is deze keer helemaal toegespitst op de  schilderij restaurator die met een digitalecamera op een verantwoordemanier willen leren documenteren
Voorkennis: Deelnemers hebben een digitale camera en kunnen deze bedienen
Kosten: 595,00 euro excl. btw. Lunch en de reader zijn in de kosten inbegrepen

De sprong van analog tot digitale fotografie is binnen een relatief korte periode gebeurt en gezien niet iedere restaurator fotograaf is, bespreekt deze cursus de verschillen met analoge fotografie en de eisen omtrent het verantwoord fotograferen met een digitale camera.

Deze en vele andere vragen worden tijdens deze cursus besproken en beantwoord:

Deelnemers worden gevraagd om hun eigen camera mee te nemen zodat ze daarmee tijdens de cursus kunnen werken.
Na afloop van de cursus is de deelnemer op de hoogte van de benodigde materialen / gereedschappen en eisen omtrent het maken van digitale fotodocumentatie voor restauratie onder normaal licht en UV fluorescentie. De camera, targets, het licht en het bewaren van het digitale bestand komt aanbod. Ter ondersteuning van de cursus krijgt de deelnemer een digitale reader met power points en een lijst van leveranciers van materialen.

Herkenning van historische procédés 

Herkenning van historische procédés

Tijd:       4 dagen
Docent: Clara von Waldthausen    
Kosten: 630,00 euro exclusief btw. Lunch en de reader zijn in de kosten inbegrepen

Tijdens deze cursus wordt aan de hand van theorie en praktijk de verschillende historische fotoprocédés doorgenomen.

Deelnemers leren over het negatief, daguerreotypieën, ambrotypieën, en de verschillende monochroom foto's op papier van de 19e eeuw. Er wordt veel aandacht geschonken aan de verschillen tussen deze "procédés". Tevens komen de eerste kleurenprocédés aanbod en ook de zwart / wit foto's van de 20e eeuw. 

We besteden aandacht aan de correcte terminologie voor elk procédé en het belang van het gebruik van deze termen. Vormen van schade en degradatie aan deze procedés worden besproken aan de hand van voorbeelden uit de studiecollectie van het Fotorestauratie Atelier VOF. 

De volgende procédés komen uitvoerig aan bod:

Herkenning van Moderne Fotoprocedes 

Herkenning van Moderne Fotoprocedes

Tijd:      4 dagen
Docent: Clara von Waldthausen    
Kosten: 630,00 euro exclusief btw. Lunch en de reader zijn in de kosten inbegrepen

Tijdens deze cursus wordt aan de hand van theorie en praktijk de verschillende moderne foto procédés doorgenomen.
Deelnemers leren over analoge zwart /wit foto's en de effect van chemische toners op het beeld. Er wordt veel aandacht geschonken aan de verschillen tussen de vele "kleurenprocedes" en aan afwerktechnieken die vanaf de jaren 70 gebruikt zijn bij het inlijsten.
We besteden ook aandacht aan de correcte termen voor elk procédé en het belang van het gebruik van deze termen.

De meest voorkomende vormen van schade en degradatie aan deze procedés worden tevens besproken aan de hand van voorbeelden uit de studiecollectie van het Fotorestauratie Atelier VOF. Terwijl er een aparte workshop is die schade,bergings- en tentoonstellingseisen bespreekt zal er ook tijd zijn tijdens de vier dagen om de algemene eisen rondom de moderne fotografie te bespreken.

De volgende moderne procédés komen uitvoerig aan bod:

Een uitgebreide bron van kennis is het recent uitgegeven boek geschreven door Sylvie Penichon, "Twentieth-Century Color Photographs: Identification and Care". Te koop via de Getty Store of Amazon.

 

OVERIGE WORKSHOPS ZIJN OP AANVRAAG SAMEN TE STELLEN.
HEEFT U EEN WENS VOOR EEN WORKSHOP? LAAT HET AAN ONS WETEN, -WIJ DENKEN GRAAG MET U MEE!

Stuur e-mail* Invoer verplicht
Website by Tomston